"Powered by Verbum"

Shop

Priča o konobi

100,00 kn

Jezik: Hrvatski
Priča o konobi
ISBN: 9789539541468

Izdavač: Miki Bratanić
Godina izdanja: 2014.
Broj stranica: 48
Uvez: meki
Širina: 22 cm
Visina: 22 cm

Kupnja knjiga omogućena je putem sustava web knjižare ovlaštenog autorovog distributera VERBUM
Sve dodatne informacije: Miki Bratanić – kontakt (+385911460095)

SKU: 1002 Kategorija:

Opis

Knjiga PRIČA O KONOBI prikazuje fenomen dalmatinske konobe iz različitih aspekata u kojima se autoru priključuju poznate osobe iz društvenog života među kojima tri ugledna akademika, dajući svoj obol u isticanju značenja i važnosti konobe u današnjem, ali i budućem vremenu. Tako se u povijesnom aspektu autoru pridružio Nenad Cambj, u etnografskom Silvio Braica, u etnomuzikološkom Joško Čaleta, u sociološkom Tomislav Raukar, u gastronomskom Rene Bakalović i Veljko Barbieri, u zdravstvenom Ivan Urlić i Neven Ljubičić, u arhitektonskom Rade Bužančić i Joško Belamarić, te u filozofskom Jakša Fiamengo.

Dalmatinsko vino, dalmatinsko ulje, dalmatinski pršut, dalmatinski sir, dalmatinska slana srdela i sve druge delicije bisera Hrvatske, Dalmacije, rođene su ili odgojene u konobi. U njoj je začeta i jedna od najvećih baštinskih vrijednosti  Dalmacije, dalmatinska klapska pjesma. Konoba je othranila naraštaje, ostavila neizbrisiv trag u tradiciji i kulturi, u njoj su začete, rođene ili odgojene mnoge dalmatinske prepoznatljivosti, pa se zato s pravom može reći: konoba je kolijevka Dalmacije.

Ova priča o konobi, priča je o oltaru starog Sredozemlja. U njoj se zarobljena u bačvama i kamenicama, tiještena iz starih turnjeva, lisa i tijeskova, posvećuje prevrela vinska krv, blagost i strogost tla i odušje maslinova ulja.” (Veljko Barbieri)

Dodatne informacije

Priča o konobi Varijacije

Priča o konobi, Story of the konoba