Miki Bratanić

O autoru

O autoru

Miki Bratanic

Miki Bratanić rođen je 31. srpnja 1970. u Splitu. Odrastao je u Vrbanju na otoku Hvaru. Nakon završene osmogodišnje škole na otoku, upisuje i završava srednju Elektrotehničku školu u Splitu. Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) dobiva zvanje inženjera strojarstva.

Životni put odveo ga je u sektor informacijskih tehnologija.

Dugi niz godina radio je u jednoj od najvećih svjetskih informatičkih korporacija, što mu je omogućilo stjecanje poslovnog iskustva i vještina te putovanja i upoznavanja ljudi. U tom poslovnom svijetu usavršio se i pozicionirao kao konzultant za primjenu informacijskih tehnologija u hotelijerstvu.

U privatnom životu intenzivno se kao član Društva hrvatskih književnika bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga, kao i sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima. Aktivno djeluje i u javnome životu publicirajući članke i kolumne.
Živi i radi u Splitu. Oženjen je i ima dvoje djece.

Njegova je životna preokupacija projekt „Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. U sklopu toga projekta objavio je četiri knjige na temu konobe: Konoba, Priča o konobi, edukativnu dječju slikovnicu Priče iz konobe za djecu te zbirku kratkih priča Priče iz konobe za starije.

Svoju Priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom kojima s različitih aspekata prikazuje što je konoba značila nekad, ali i što znači danas. Na poseban način ukazuje kako su mnoge naše prepoznatljivosti, kao što je klapska pjesma, povezane s konobom. „Priča o konobi” predstavljena je diljem svijeta počevši od Hvara i Splita, pa do Bostona, New Yorka i San Francisca.

Dugogodišnji rad na ovoj tematici potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu proglasi Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

 

Dugi niz godina prikupljao je i odabirao za potrebe snimanja bogatu sakralnu pučku pjevačku građu svoga rodnog mjesta Vrbanj na otoku Hvaru, tragom Ljube Stipišića Delmate i njegove ostavštine.

S pučkim pjevačima iz Vrbanja (Hvar) ukupno je zabilježio 127 vrijednih i jedinstvenih pučkih crkvenih napjeva te ih kao producent i nakladnik objavio na tri nosača zvuka: Obredi Velike sedmice i procesija Za križen, Kroz godinu – kroz godine te Kralju kojemu sve živi, koji je 2009. godine nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album duhovne glazbe.

 

Čitavo desetljeće svojega slobodnog vremena laički je istraživao zločine Jugoslavije proučavajući rijetko dostupnu dokumentaciju i literaturu, ali i upoznao mnoge žive svjedoke s kojima je razgovarao te prikupljao vrijedne informacije. Posebno se zanimao za masovne zločine koje je počinila jugoslavenska komunistička vlast, a koji su ostali sakriveni i nepoznati za javnost. Potresen saznanjima objavio je zbirku poezije i razmišljanja naslovljenu Ruzarij za Hrvatski križni put, a kasnije i roman Korijeni u kojem ističe potrebu nacionalnoga suočavanja s prošlošću i otkrivanja istine. Objavljene kolumne u kojima jednostavnim jezikom malog čovjeka progovara o nekim našim nikad rasvijetljenim povijesnim temama te javno ustanovljenim lažima i manipulacijama, sakupio je u svojevrsnu zbirku kolumni nazvanu Priručnik za život u Hrvatskoj, objavljenom u digitalnom obliku. Na temelju svojih interesa i znanja o povijesti priredio je i knjigu Otok u plamenu u kojoj javnost upoznaje s najvećom tragedijom, ali i najvećom humanitarnom akcijom u povijesti otoka Hvara, koja se zbila za vrijeme Drugoga svjetskog rata kada su talijanski fašisti i njemački nacisti nanijeli veliko zlo otoku, a otočani pokazali kako dobro uvijek pobjeđuje zlo.

 

Za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine svojim autorskim stvaralaštvom i stručnim radom, dodijeljena mu je Osobna nagrada Grada Staroga Grada (otok Hvar).

Dobitnik je prestižne nagrade medalje Marko Polo za postignuća u promociji Hrvatske u turizmu, a koja mu je u organizaciji svjetske međunarodne institucije Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme dodijeljena za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt „Priča o konobi”.

Međunarodna organizacija koja djeluje pri UN-u – Hrvatski Svjetski Kongres (USA), dodijelila mu je priznanje za doprinos povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske.

Dodjela nagrade Marko Polo

Projekt

Priča o konobi

Objavio je tri knjige na temu konobe: “KONOBA”, “PRIČA O KONOBI”, te edukativnu dječju priču “PRIČE IZ KONOBE – ZA DJECU”.

Svoju priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom kojima s različitih aspekata prikazuje što je konoba značila nekad, ali i što znači danas. Na poseban način ukazuje kako su mnoge naše prepoznatljivosti kao što je klapska pjesma, povezane s konobom.

Priča o konobi predstavljena je diljem svijeta počevši od Hvara i Splita, pa do Bostona, New Yorka i San Francisca.

Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu u Vrbanju na otoku Hvaru proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

Dijelom Priče o konobi postala je i njegova pjesma “Konoba blues” koja govori o univerzalnim pozitivnim porukama težačkog života i njihovom značenju u ovim modernim vremenima.

Radovi

Knjige o konobi

“Treba samo pogledati naslovnu stranicu knjige KONOBA i vidjeti onaj ključ. Samo taj ključ govori da je to konoba. Ne treba ni pisati ispod KONOBA. Ključ je znak konobe. Autentični znak konobe. Nigdje ga drugdje nema. Taj ključ otvara ne samo ovu knjigu, nego otvara jedan život, jedan prostor, jednu povijest. 

Ova KONOBA, nije samo prostor, ona je pismo koje ovo vrijeme danas, prisluškujući ono vrijeme nekada, upućuje u budućnost. 

Ovo je poruka budućnosti. 

Ovo je kapsula u vremenu. kapsula u vremenu koja traje.

Ova knjiga je svojevrstan raritet, rijetkost.

Ona je vrijedna monografija povijesti konobe.” 

 

Akademik Jakša Fiamengo 

Radovi

Roman Korijeni

Roman KORIJENI 

“Miki Bratanić napisao je vrlo kvalitetan roman, upravo na temu koja je insuficijentna u suvremenoj hrvatskoj književnosti, a u kojem vrlo psihološki iznijansirano vodi čitatelja kroz ovu obiteljsku priču.

“Korijeni” su roman zanimljive i aktualne građe, na određeni način sadržajno vrlo hrabro djelo –  KNJIGA HRABROG DOSEGA.

Ova obiteljska priča doista je hrvatski križni put. On završava kako i treba, racionalizacijom povijesnih činjenica i okretanjem budućnosti.”

 

Đuro Vidmarović – predsjednik Društva hrvatskih književnika

 

Nagrade

Promicanje i očuvanje kulturne baštine

Za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine autorskim stvaralaštvom i stručnim radom dodijeljena mu je “Osobna nagrada” Grada Starog Grada na otoku Hvaru.

Dobitnik je prestižne nagrade medalje Marko Polo za postignuća u promociji Hrvatske u turizmu, a koja mu je u organizaciji svjetske međunarodne institucije “Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme” dodjeljena za “dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt Priča o konobi”.

SVI MOJI ŠTAJUNI

Osobno predstavljanje autora
Preuzmite dokument svi moji štajuniSvi moji štajuni