Kulturno dobro

Konoba Bratanić

Rijetko očuvani autentični prezentacijski ambijent Dalmacije, Hrvatske i Mediterana

Konoba Bratanić

Konoba obitelji Bratanić u Vrbanju na otoku Hvaru nije restoran niti bilo koji drugi oblik ugostiteljskog objekta, već isključivo  “mjesto za priču” u kojem se može osjetiti nekadašnji stil dalmatinskog i mediteranskog načina živjenja.
Kako sam autor voli naglasiti ona nije konoba konobara, nego konoba težaka.
Ona je jedna je od onih rijetkih konoba kakve je u Dalmaciji nekad prije imala svaka veća težačka kuća.
Velike i male bačve, karatili, mizarole, vridice, lakomice, kamenice, misi, pirije, punpini i mnogi drugi predmeti sačuvani su u tom autentičnom ambijentu do danas.

Obiteljska konoba je izvor inspiracije za projekt “Priča o konobi”, neponovjivi ambijent za organiziranje društvenih kulturnih događanja, te lijepa razglednica za promociju Dalmacije i Hrvatske kao dijela Mediterana kakav je nekad bio. 

 

Rješenjem Ministasrtva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 10.07. 2014. godine, Zbirka konobe Bratanić u Vrbanju utvrđena je kao kulturno dobro. Zbirka sadrži 87 katalogiziranih predmeta koji su sastavni dio Zbirke isprava tog kulturnog dobra. Konoba obitelji Bratanić dio je stambeno-gospodarskog sklopa u predjelu Krojevi dvori u naselju Vrbanj. Naziv Krojevi dvori potjeće iz naziva rodne kuće Matija Ivanića koja je također žaštićena kao kulturno dobro. Sklop je sačuvao odlike tradicijske arhitekture sela središnjeg dijela otoka Hvara, uz minimalne intervencije suvremenim materijalima. Sastoji se od stambeno-gospodarske kamene katnice s potkrovljem, uz koju je, širenjem obitelji Bratanić, dograđena kamena katnica. Sklop je ograđen visokim kamenim zidom što je karakteristika tradicijske arhitekture i organizacije prostora sela središnjeg diejla otoka. U prizemlju je konoba dok se kat koristio za stanovanje. Konoba je do danas sačuvala svoj izvorni izgled i namjenu.

Konoba

Bratanić

Inventar konobe odražava namjenu tradicijske dalmatinske konobe. Sačuvani su predmeti vezani za vinogradarstvo i vinarstvo koji su tisućljećima osnova gospodarstva Dalmacije, osobito otoka Hvara. Sačuvani predmeti svjedoče i o promjenama u načinu proizvodnje i pohrane vina, prema njima možemo pratiti razvoj vinarstva i podrumarstva: više različitih tipova turnjeva tijesaka za vino te bačve različitih dimenzija i materijala. Sačuvane su kamenice za ulje, različiti alati potrebni za rad u vinogradima i maslinicima, staklene i drvene posude za vino, prošek i rakiju, oprema za tegleće životinje. Većina predmeta još uvijek je u upotrebi. Mnoge tradicijske kuće u Dalmaciji promijenile su svoj izvorni izgled i namjenu, a osobito se gubi i mijenja izvorna namjena konobe. Konoba se u novije vrijeme veže za ugostiteljske objekte koji poslužuju autohtonu hranu u ambijentu vinskog podruma. Konoba obitelji Bratanić sačuvala je izvorni izgled i namjenu dok se kroz inventar čuva tradicijski način života i rada stanovnika Dalmacije, a ujedno je i prate mijene u tradicijskoj kulturi sela koja nije bila statična i nepromjenjiva. Konoba obitelji Bratanić povezuje materijalnu i nematerijalnu kluturnu baštinu Dalmacije (tradicijsko vinogradarstvo i vinarstvo vezani su za mediteransku prehranu koja je upisana na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine).

Posjeti konobu
Zaštićeno kulturno dobro

Croatial cultural heritage

Konoba obitelji Bratanić sačuvala je izvorni izgled i namjenu dok se kroz inventar čuva tradicijski način života i rada stanovnika Dalmacije.

Konoba Bratanić koja se nalazi pored rodne kuće Matija Ivanića, vođe ustanka pučana na otoku Hvaru 1510. godine, evocira uspomenu i na tu zanimljivu i svjetski važnu priču. Godine 2010. u konobi Bratanić okupili su se znanstvenci u sklopu proslave 500-te obljetnice ustanka.

Konoba Bratanić svojim jedinstvenim ambijentom predstavlja lijepu kulisu za održavanje raznik kulturnih događanja. Tako se među ostalim događanjima upravo u njoj ustanovila večer “Ča u konobi” posvećena promociji i očuvanju čakavske riječi. Konoba Bratanić sa svojim autentičnim motivima i pričama postala je i nezaobilazni motiv u stvaranju turističkih prospekata i izvještaja brojnih novinara koji o otoku Hvaru, Dalmaciji i Hrvastkoj žele stvoriti sliku Mediterana kakav je tu još uvijek očuvan i danas.

Konoba Bratanić izvorni je i materinji prostor “Priče o konobi”. Svaki predmet u konobi ima neku svoj životni put, ali i ulogu. Jednom godišnje, autor projekta “Priča o konobi” i član obitelji Miki Bratanić, organizira okupljanje u konobi kako bi se ispričale neispričane priče i osjetili mirisi zrelog vina i starog prošeka. Zahvaljujući objavljenim knjigama i prezentaciji u sklopu projekta, ali i pjesmi Konoba blues, konoba obitelji Bratanić postala je baštinska prepoznatljivost.

 

Preuzmite cjelokupnni tekst rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvastke o proglašenju Zbirke konobe Bratanić “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

Preuzmite rješenje