Projekt

Priča o konobi

Kroz Priču o konobi kušaj Dalmaciju, upoznaj Hrvatsku i osjeti Mediteran

Priča o konobi

Priča o konobi” autorski je projekt Mikija Bratanića koji kroz prizmu tradicionalne težačke konobe predstavlja naše običaje, tradiciju i baštinu, te tako pomaže očuvanju prepoznatljivosti Dalmacije, Hrvatske i Mediterana. 

Njegov uporan rad rezultirao je objavljivanjem tri knjige s temom konobe: “Konoba”, “Priča o konobi” i “Priče iz konobe za djecu”, te statusom “Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske” koje je Ministarstvo kulture RH dodijelilo njegovoj obiteljskoj konobi u Vrbanju na otoku Hvaru.

 

Na tom projektu okupio je ugledne ljude iz mnogih područja koji su sa svojih stručnih aspekata dali potvrdu vrijednosti ove priče i inicijative. Tako su knjigama i projektu svoje pozitivne recenzije i riječi podrške uputili: akademik Nenad Cambj, Silvio Braica, Joško Ćaleta, akademik Tomislav Raukar, Rene Bakalović, Veljko Barbieri, Neven Ljubičić, Ivan Urlić, Radoslav Bužančić, Joško Belamarić, Joško Božanić, te akademik Jakša Fiamengo.

Miki Bratanić

Priča o konobi

Autor je osmislio i posebnu multimedijalnu prezentaciju “Priča o konobi” koju je predstavio u mnogim gradovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, od kojih posebno ističe gostovanje u Bostonu, New Yorku, San Franciscu, te ono kod našeg velikog vinara Miljenka Grgića na njegovom imanju u dolini Nape.

Prezentacija se sastoji od video sadržaja, zanimljivih fotografija i nekih ključnih autorovih poruka kao što su:

“Konoba je kolijevka Dalmacje”, “Konoba je rodilište klapske pjesme”, “Konoba je društvena mreža naših pradjedova”, “Konoba nije samo dalmatinska, hrvatska ili mediteranska, već svjetska univerzalna vrijednost”, “U konobi nestaju staleške podjele, u njoj su svi ljudi isti, a titule se dodjeljuju samo vinima”, “Kroz priču o konobi: KUŠAJ DALMACIJU, UPOZNAJ HRVATSKU, OSJETI MEDITERAN”…

Konoba Youtube Playlista
Projekt

Dijelovi priče

Priča o konobi sastoji se od raznih autorovih aktivnosti od kojih su najistaknutiji; multimedijalna prezentacija, knjige o konobi, pjesma Konoba blues, te zbirka obiteljske konobe Bratanić, koja je “Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske

Miki Bratanić objavio je ukupno tri knjige na temu konobe: “KONOBA”, prevedena na talijanski i engleski, “PRIČA O KONOBI”, prevedena na engleski, i “PRIČE IZ KONOBE ZA DJECU”

 

Multimedijalnom prezentacijom “Priča o konobi” autor se približio svjetskoj publici donoseći ovu zanimljivu priču u njihove gradove. Lijepe fotografije, glazba i video prilozi uz autoto osobno prezentiranje svojevrsno su mobilno predstavljanje naše tradicije, baštine i običaja, te nacionalne prepoznatljivosti.

Konoba obitelji Bratanić izvor je ove zanimljive priče o konobi. To je ujedno i najljepše mjesto za doživjeti nekadašnji svijet i život predaka. Zbirka konobe Bratanić zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Promocija Vrbanj
Foto:Mladen Mišo Šćerbe

Promocija New York
Foto:Natasha Racic, Denis Mijat

Promocija Zagreb
Foto:Pixell

 

Promocija Split
Foto: Bojan Radović

Promocija Rab
Foto: Hrvoje Hodak

Prezentacija – Priča o konobi