"Powered by Redak"

Izlog

Priručnik za život u Hrvatskoj

12,90 

Izdavač: Ogranak Matice hrvatske u Splitu
Godina izdanja: 2023.
Broj stranica: 224
ISBN: 978-953-7797-65-2
Uvez: meki
Širina: 14,5 cm
Visina: 21 cm

Kupnja knjiga omogućena je putem sustava web knjižare ovlaštenog autorovog distributera REDAK
Sve dodatne informacije: Miki Bratanić – kontakt (+385911460095)

SKU: W-1555 Kategorija:

Opis

„Priručnik za život u Hrvatskoj“ zbirka je edukativnih tekstova u kojima autor Miki Bratanić obrađuje mnoge teme iz naše povijesti, a koje su još uvijek opterećene manipulacijskim hipotekama jugoslavenske politike.
Premda su prošla tri desetljeća od stvaranja samostalne hrvatske države, hrvatska javnost još uvijek nije dobila jasnu sliku svoje vlastite povijesti.
Bratanić nije povjesničar, već povijesnim temama pristupa iz svog inženjerskog profesionalnog aspekta konzultanta za primjenu informacijskih tehnologija, ali i iz aspekta običnog čovjeka koji primjećuje anomalije društva te ima potrebu reagirati na njih.
Koristeći znanje i vještine informacijskih tehnologija, ali i ono životno iskustveno, uspio je iz kompleksnih informacija prepoznati bitne činjenice, tematski to uobličiti u kratke članke i ponuditi ih čitateljima kao jednostavno razumljivo štivo.
Knjiga „Priručnik za život u Hrvatskoj” u fokus stavlja i objašnjava problematiku odnosa između Hrvatske i Jugoslavije, preciznije, između povijesne želje hrvatskoga naroda za vlastitom državom i želje jugoslavenske politike za neispunjenjem te želje.

Već u prvom članku, naslovljenom „Ne spominjite Jugoslaviju uzalud”, Bratanić navodi kako je i sâm dijete Jugoslavije pa bi mogao reći da mu je u toj državi bilo dobro, možda i iz prostog razloga što je bio mlad. Ali on nadalje, uzimajući u obzir sve ono dobro što je bilo, ipak skreće pažnju kako treba upoznati i sve ono zlo što se događalo. Na osnovi te spoznaje, on ljudski sugerira iz vlastitoga gledišta kakav bi odnos svaki čovjek trebao imati prema Jugoslaviji: Da je na moju Hrvatsku pao samo jedan projektil sa simbolom Jugoslavije, trebalo bi mi biti dovoljno da se toj Jugoslaviji zahvalim na svemu, zauvijek. A nažalost, palo ih je mnogo više od jednog.
Samo na Vukovar palo ih je 6,5 milijuna.

Dodatne informacije

Dimenzije 18 × 18 cm