Priručnik za život u Hrvatskoj

Mare Pia Pađen - Nepoznata hrvatska Anna Frank

Mare Pia Pađen – Nepoznata hrvatska Anna Frank

Na dan Svih svetih sjećamo se svih dobrih ljudi koji su svojim životom zaslužili zvati se sveti. Za mnoge od njih ne znamo. Među njima je sakrivena od javnosti i akademska slikarica, danas pokojna, časna sestra Mare Pia Pađen, čiju dobrotu i ljudskost koja me impresionirala ovdje svjedočim.

Ona bi trebala biti hrvatska Anna Frank. Za nju bi trebali znati svi. O njezinoj bi tragediji trebalo učiti u školama.

Ali za nju ne zna nitko. Ni Google.

Jugoslavenska komunistička vlast oduzela joj je sve. Izgubila je ukupno devet članova šire obitelji te ostala bez ičega. Način na koji su mučeni i ubijeni pojedini članovi njezine obitelji od strane jugoslavenskih egzekutora, nadilaze i onu najbolesniju ljudsku maštu. Kao djevojčica od 13 godina s majkom i mlađim bratom prolazi kalvariju Bleiburga i ukupno 11 logora u Austriji. Ostaje siroče bez ikoga, a spas joj pružaju franjevci koji je s još nekolicinom djevojčica vode u Rim.

Traume koje je doživjela dotukle bi svako prosječno ljudsko tijelo i psihu, ali ovo malo krhko biće bilo je iznadprosječno, bilo je sveto.

S 19 godina postaje redovnica Školskih sestara franjevki i završava pedagošku školu. Odlazi u Argentinu pa Urugvaj i Paragvaj gdje radi kao učiteljica i pomaže u radu misija. Paralelno s radom završava i likovnu akademiju te intenzivno stvara. Nakon osamostaljenja Hrvatske vraća se u domovinu u kojoj više nije imala nikoga i ničega. Ali imala je vjeru u Boga i svoju svetost. Živjela je do kraja života sa sestrama franjevkama na Jordanovcu u Zagrebu. Njezinim radovima ilustrirana je moja knjižica „Ruzarij za Hrvatski križni put”. Bila mi je životna čast upoznati ovu ženu, mučenicu na čijem je licu uvijek bio osmjeh.

Kada u Google upišete ime Mare Pia Pađen, nećete dobiti NIŠTA, osim onog što piše na mojim stranicama. To se valjda nije moglo obrisati.

Zato pišem, govorim i svjedočim o ovoj dobroj, poniznoj, izmučenoj, ali iznad svega, svetoj ženi.

Njezina sakrivena priča, nažalost, govori mnogo o nama.

Neka su joj pokoj i svjetlost vječni. A nama neka se Bog smiluje.

 

Foto izvor: knjiga Kata Mara s. Pia Pađen crtež str 6. – Marija u mom životu