Putovanja

Blog

Otok Hvar iz ptičje perspektive

Prije više od pola stoljeća, u srcu otoka Hvara, u njegovom Starogradskom polju, napravljena je pista za sljetanje aviona. Bila je tada planirana za nekakavu vojnu, a ne turističku namjenu, ali se nikada nije potpuno dovršila. Tako je taj vrlo vrijedan poljoprivredni resurs, s vinogradima i maslinicima, ostao samo prazan prostor, koji je čekao neka “bolja vremena”. U međuvremenu je turizam na velika vrata došao na naš otok, gosti u redovima čekaju satima na trajektni prijevoz, pa je postojanje zračne luke postao gotovo imperativ. Ipak, bolja vremena kao da još nisu stigla, jer pista je još uvijek neuređena i gotovo potpuno neiskorištena. Tek poneki entuziasti pokušavaju skrenuti pažnju na “avio turizam”, ne samo kao dio turističke ponude, već kao dio altrenativne komunikacije tj mogućnosti dolaska gostiju na naš otok.

Avio prijevoz i panoramski letovi s malim avionima imaju jednak potencijal kao i onaj nautički turizam, a ekološki su daleko bolji za nas kao domaćine, ističu oni.

Ljepote otoka Hvara, čije su mnoge uvale još uvijek nedostupne s kopna, lijepo je doživjet s morske strane, ali ipak nezaboravan i neponovljiv doživljaj je vidjeti njegove čarobne motive iz zraka.

Otočka mjesta, uvale i polja očaravaju svojom ljepotom iz te ptičje perspektive koja jednostavno oduzima dah.

Svatko dakle tko posjeti otok Hvar morao bi doživjeti to neponovljivo iskutvo, te sa sobom ponijeti lijepe uspomene zabilježene u fotografijama iz zraka.

Kao čovjek rođen na otoku oduševljen sam onim što je nemoguće vidjeti sa zemlje iz ove naše ljudske perspektive.

Tek iz visine moguće je shvatiti gdje živimo i što imamo.

Raj na zemlji nije nikakva isprazna fraza, ovo je zaista zemaljski raj.

Nadam se da će i odgovorne institucije napokon iskoristiti ovaj resurs, te pokrenuti nekakav projekt kojim bi se na lijep način dovršila ova nedovršena hvarska priča te ponudila svijetu i oplemenila našu ponudu sadržaja i komunikacijki rasteretila brodski promet prema otoku.

Posebno ističem entuzijazam iskusnog pilota Josipa Novaka koji godinama sa svojim kolegama iz Aero kluba Pharos održava ovu pistu i pokušava ukazati na ovaj turistički biser.

Bila je čast i zadovoljstvo letjeti s njim i napraviti ove fotografije u rano jutro kad otočani još spavaju, ali njihov otok već davno je budan, te zrači neprolaznom ljepotom i šarmom koji osvaja srca. Premda su priložene fotografije snimljene mobitelom skromnih mogućnosti, poslužiti će kao lijepa uspomena, podsjetnik na ono što imamo, te preporuka i poticaj svima za iskustvo ovakvog doživljaja.